Dostupni linkovi

Nemačka odustala od vojnog ugovora s Rusijom


Nemačka je definitivno povukla odobrenje svojoj kompaniji za isporuku opreme za vojni poligon u Rusiji zbog ukrajinske krize.

Nemačko Ministarstvo privrede saoštilo je danas da je kompaniji Rajnmetal (Rheinmetall AG) povuklo dozvolu za izvoz opreme za taj poligon za obuku ruske vojske.

Prema nemačkim medijima, poligon je trebalo da prihvati i obuči 30.000 vojnika godišnje u mestu Mulino, u oblasti Volge, i bio je namenjen ruskim pešadijskim i oklopnim jedinicama. Trebalo je da počne da radi ove godine.

Nemačka je u martu već privremeno zaustavila taj projekat vredan oko 100 miliona evra, zbog toga što je nemačka vlada smatrala da je nemoguće trgovati oružjem s Rusijom zbog ukrajinske krize.

Konačna zabrana više je od onoga što se zahteva embargom na oružje Rusiji koji je usvojila Evropska unija prošle nedelje i koji se ne odnosi na ranije sklopljene ugovore.

Međutim, nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je jako kritikovao Francusku zbog toga što odbija da odustane od isporuke dva ratna broda Rusiji prema ranije postignutom dogovoru.

Nemačka vlada je u aprilu saopstila da neće odobriti nikakve isporuke vojne opreme Rusiji i suspendovala je 69 izvoznih vojnih ugovora.

XS
SM
MD
LG