Dostupni linkovi

Đurić: Statut politički osnov za stvaranje ZSO


Za stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) potrebno je stvoriti političku osnovu usvajanjem statuta, što je moguće samo preko političkog dogovora sa političkom snagom koja će biti okosnica buduće vlade u Prištini, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić.

"Očekujem da učešće, sada legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, u velikoj meri doprinese da ono o čemu se do sada razgovaralo u Briselu postane predmet neposrednih razgovora nas i kosovskih Albanaca", rekao je Đurić.

On je za beogradski dnevnik "Danas" istakao da bez učešća predstavnika Srpske liste ni sa političkog, a ni sa aspekta legitimiteta, nije moguće formirati vladu u Prištini i podsetio da je Srpska lista podržala izbor Ise Mustefe za predsednika Skupštine Kosova.

On je istakao da će prosveta i zdravstvo u ZSO ostati u sistemu Srbije, napominjući da je to "međunarodni standard i nešto što niko nikad ne može dovesti u pitanje".

Đurić je rekao da bi u narednom periodu trebalo "više poraditi" na osećaju sigurnosti i suštinskoj slobodi kretanja i najavio da će o tome morati da se razgovara sa predstavnicima privremenih institucija.

XS
SM
MD
LG