Dostupni linkovi

Obilježavanje godišnjice egzodusa Srba iz Krajine


Paljenjem svijeća u porti crkve Hrista Spasitelja u Banjaluci je u nedjelju uveče počelo obilježavanje 19 godina od egzodusa Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) tokom hrvatske vojne akcije "Oluja".

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da se treba sjećati progona Srba tokom "Oluje", jer "narod koji zaboravi svoju prošlost nema ni budućnost".

Štrbac je naveo da je "Veritas" evidentirao više od sedam hiljada srpskih žrtava tokom rata i posle rata, do 1998. godine. u Hrvatskoj, te da još nije rasvetljena sudbina njih 1.900.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, general Milan Torbica rekao je da je akcija "Oluja" planirana i vođena kao što je u Drugom svjetskom ratu planirano etničko čišćenje Srba.

Obilježavanje egzodusa Srba iz nekadašnje RSK nastaviće se služenjem parastosa za poginule vojnike i civile u hramu Hrista Spasitelja, kao i polaganjem vijenaca na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

U hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, nekadašnju RSK napustilo je oko 220 hiljada Srba, a nestalo je oko 2.000 Srba.

XS
SM
MD
LG