Dostupni linkovi

Nemački vicekancelar: Sankcije Rusiji za mir u Evropi


Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je izjavio je da su privredne sankcije prema Rusiji, bez obzira što će pogoditi nemačku ekonomiju, neophodne zbog mira u Evropi.

Gabrijel je u intervjuu televiziji ZDF koji će biti emitovan u nedelju uveče, upozorio da će, ako lekcija naučena u Evropi bude da neko može početi građanski rat u susednoj zemlji, a da se ništa ne desi, to onda koštati puno više nego nekoliko procenata privrednog rasta.

On smatra da su ekonomske posledice, kao rezultat ukrajinske krize, bile neizbežne i upitao šta bi se dogodilo da EU nije reagovala.

EU je, naime, uvela sankcije protiv ruskih banaka, odbrambenog i energetskog sektora zbog ruske podrške pobunjenicima u istočnoj Ukrajini.

Nemačka, kao najveća ekonomija EU, ima razvijene privredne veze sa Rusijom, ali kancelar Angela Merkel je, posle pada malezijskog aviona, postala snažan zagovornik oštrih mera protiv Moskve.

"Bilo bi mnogo, mnogo više negativnih posledica da Evropa nije reagovala", odgovorio je Gabrijel.

On je, u intervjuu povodom 100. godišnjice nemačke objave rata Francuskoj, ukazao na aketuelnu političku situaciju u Ukrajini, upozorivši da tamo gde su rat i mir jedan pored drugog, ekonomska politika ne može biti glavna briga.

XS
SM
MD
LG