Dostupni linkovi

Gaza: 10 mrtvih u napadu Izraela na školu UN-a


Najmanje 10 osoba je poginulo, dok ih je 30 ranjeno u nedeljnom bombardovanju izraelskih snaga škole UN u pojasu Gaze, prenose strane agencije, pozivajući se na izjave očevidaca i medicinskog osoblja.

Izraelski zvaničnici za sada odbijaju odbili su da govore o ovom napadu, drugom u ovoj nedelji čija je meta bila škola.

Projektil koji je lansirao borbeni avion pogodio je ulaz u školu u gradu Rafahu, tvrde očevici i medicinsko osoblje. Hiljade Palestinaca iz tog prodručja u kojima traju sukobi izraelske vojske i palestinskih militanata krilo se u zgradi škole.

Nastavku sukoba prethodila je zvanična potvrda smrti izraelskog vojnika Hadara Goldina koji se od petka vodio kao nestao.

Njegovom smrću broj poginulih Izraelaca popeo se na 66, uključujući dva civila. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 8.jula poginulo najmanje 1.740 Palestinaca, a 9.080 je ranjeno, preneo je BBC.

Pre ovog napada Izrael je saopštio da je otpočeo povlačenje dela kopnenih trupa iz pojasa Gaze, ali je nastavio sa vazdušnim udarima.

Neimenovani vojni portparol izjavio je da se većina borbenih trupa na teritoriju Izraela vratila u nedelju ujutru.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u subotu uveče da izraelska oparacija mogla biti preispitana nakon rušenja vojnih tunela Hamasa koji se nalaze ispod granice.

U međuvremenu delegacija Hamasa doputovala je u prestonicu Egipta Kairo na indirektne pregovore o prekidu vatre kojima posreduju egipatski i američki zvaničnici.

Izrael je prethodno najavio da im neće pristustvovati optužujući pripadnike Hamasa da dovode u zabludu međunarodne posrednike.

Primirje kome su posredovale SAD i UN prekinuto je 1. avgusta a krivicu za to izraelska i palestinska strana prebacuju jedna sa druge.

XS
SM
MD
LG