Dostupni linkovi

Srbija: Poslanici usvojili zakon o privatizaciji


Skupština Srbije usvojila je u subotu Zakon o privatizaciji, kojim se predviđa da se privatizacija preostalih 584 društvenih preduzeće završi do decembra 2015. "na fer i efikasan način".

Republički poslanici su usvojili amadman Lige socijaldemokrata Vovodine (LSV) kojim se ogrničava da kupac poljoprivrednog zemljišta može biti samo domaće pravno ili fizičko lice.

Zakon se odnosi na privatizaciju još 584 državna i društvena preduzeća, sa oko 100.000 zaposlenih. Imovinski status tih preduzeća nije rešen, a od 584 preduzeća 161, sa oko 55.000 zaposlenih, je u restrukturiranju.

Zakon o privatizaciji ima status specijalnog zakona što znači da će u slučaju kolizije sa drugim zakonima imati prednost.

Zakon predviđa više modela za to, nudi više metoda i više mera za privatizaciju. Medju merama su i konverzija potraživanja u kapital i otpis dugova.

Predviđena četiri modela privatizacije: prodaja kapitala, strateško partnerstvo, prodaja imovine, i prenos kapitala bez naknade zaposlenima ili strateškom partneru, a kao metode privatizacije Zakon predvidja javno prikupljanje ponuda i javno prikupljanje ponuda s javnim nadmetanjem.

XS
SM
MD
LG