Dostupni linkovi

SZO: Ebola se širi brže od mjera za suzbijanje


Direktorka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Margaret Čan upozorila je u petak da se epidemija ebole u Zapadnoj Africi širi brže od mjera koje se preduzimaju za njeno suzbijanje.

Ona je na regionalnom samitu o toj epidemiji u Konakriju, glavnom gradu Gvineje, izrazila nadu da će taj skup označiti prekretnicu u borbi protiv te bolesti koja je zahvatila nekoliko zapadnoafričkih zemalja.

"Ako situacija nastavi da se pogoršava, posljedice mogu biti katastrofalne, što se tiče izgubljenih života, ali takođe može da izazove teške socijalno-ekonomske poremećaje i predstavlja veliki rizik od širenja na druge zemlje", rekla je ona.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od početka epidemije ebole u januaru ove godine u nekoliko država zapadne Afrike, umrlo je najmanje 729 ljudi a zaraženo je 1.323.

Bolest se proširila na tri zapadnoafričke zemlje Gvineju, Liberiju i Sijera Leone, a bio je jedan smrtni slučaj u Nigeriji - gdje je jedan državljanin Liberije umro ubrzo po dolasku na aerodrom u nigerijskom gradu Lagosu.

XS
SM
MD
LG