Dostupni linkovi

Gaza: Abbas traži hitnu pomoć - Izrael koristi američko naoružanje


Izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika rezervnog sastava, čime se njihov broj popeo na 86.000 nakon nastavka operacije u Pojasu Gaze koja se vodi od 8. jula, saopštila je vojna glasnogovornica. Sigurnosni kabinet, koji je zasijedao jučer, jednoglasno je odlučio o nastavku napada "na Hamasove terorističke ciljeve" i operacija kojima želi "neutralizirati" tunele što ih je prokopao ovaj pokret između Pojasa Gaze i izraelskog područja.

Izrael je tokom ofanzive prošle sedmice iskoristio i lokalne američke zalihe oružja koji se nalaze unutar Izraela kao dio programa koji vodi američka vojska, a koji se zove Skladište ratnih rezervi saveznika – Izrael. U skladištu je pohranjena američka municija koju Izrael može koristiti u hitnim situacijama, ali se ovaj put nije pozvao na to.

Istovremeno, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je proglasio Pojas Gaze "zonom humanitarne katastrofe" i u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu zatražio hitnu pomoć za područje koje je poprište žestokih izraelskih napada. Abbas u pismu UN-u traži zaštitu za Palestince od izraelskog "agresora".

XS
SM
MD
LG