Dostupni linkovi

Nimic: Bez napretka u razgovorima o imenu Makedonije


Nema napretka u razgovorima Atine i Skoplja o imenu Makedonije, rekao je danas izaslanik UN Metju Nimic posle sastanka sa šefom grčke diploamtije Evangelosom Venizelosom, prenosi Makedonska informativna agencija (MIA).

Nimic, koji posreduje u razgovorima dve strane, rekao je da nisu izneti nikakvi novi predlozi o imenu Makedonije, koje Grčka osporava, navodeći da ga vlast u Skoplju ne samo uzurpira, već i da njime izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu pograničnu grčku pokrajinu.

"Predstavio sam neke ideje u prošlosti, neke je prihvatila jedna ili druga strana. Verujem da je ovo pitanje koje svi žele da vide rešeno. Imajući u vidu obostranu želju za rešenjem i činjenicu da postoje ideje koje bi mogle da posluže kao temelj za njega, verujem da ovo pitanje može biti rešeno", poručio je Nimic.

Nimic je juče u Skoplju o tom pitanju razgovarao sa makedonskim zvaničnicima koji su mu ponovili da Skoplje želi nalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja.

Grčka se od 1991, kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije, s njom spori oko prava da koristi to ime.

Zbog nerešavanja spora, za šta okrivljuje vladu u Skoplju, Atina je sprečila prijem Makedonije u NATO i njene pristupne pregovore sa EU.

XS
SM
MD
LG