Dostupni linkovi

Dik Marti: Mnogi nisu očekivali pozitivne rezultate izveštaja


Izveštaj tužioca Klinta Vilijamsona predstavlja iznenađenje za zapadne vlade koje nisu očekivale da će izaći sa pozitivnim rezultatima, rekao je Dik Marti za švajcarski radio SRF.

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je kazao da je juče predstavljeni izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine Klinta Vilijamsona, prijatno iznenađenje jer "nije mnogo ljudi očekivalo ovako pozitivne rezultate".

Vilijamson govori o zločinima protiv čovečnosti i on to ne govori olako već zna šta to podrazumeva, kaže Marti ukazujući da je zato njegov izveštaj od izuzetnog značaja.

"Dokaze je bilo teško izneti jer svedoci nemaju poverenje u kosovsko pravosuđe i međunarodno sudstvo, a za to postoje razlozi", kaže on i podseća da su svedoci u nekim slučajevima zastrašivani, da im se pretilo, a neki su i nestali.

Marti kaže da deli optimizam Klinta Vilijamsona da će biti pronađeni i dokazi za trgovinu organima koji nedostaju.

"On govori i o zločinima protiv čovečnosti, mučenjima. Ja nikad nisam u prvi plan stavio trgovinu organima. Govorio sam o nekim slučajevima, a Vilijamson je došao do istog rezultata", kaže on.

Marti ističe da su "evropske vlade kao i američka vlada danas iznenađene jer nisu očekivale da će Vilijamson izaći sa pozitivnim rezultatima".

Pre tri godine, kada je istraga počela, nije se ni pomišljalo da će se formirati sud koji treba da ispita navode, kaže Marti.

Iako Vilijamson nije naveo imena, već je rekao da se radi o nekadašnjim visokim kadrovima OVK, Martija ističe da je jasno ko su oni.

Bivši izvestilac EU je izrazio nadu da će oni biti privedeni pravdi jer građani Kosova, po njegovom mišljenju, zaslužuju da konačno u kosovskoj politici budu lideri čistih ruku.

XS
SM
MD
LG