Dostupni linkovi

Nevrijeme prijeti Hrvatskoj, BiH i Srbiji


Hrvatski meteorolozi objavili su crveno upozorenje, odnosno da će vrijeme u srijedu biti izuzetno opasno. Poslijepodne nevrijeme i u Bosni I Hercegovini i Srbiji.

U Hrvatskoj se očekuju jaki pljuskovi s grmljavinom, obilna kiša, grad, snažan vjetar, pa čak i mogućnost pojave pijavica.

Crveni alarm znači da se očekuje izuzetno opasno vrijeme, velika šteta i nezgode na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život, pojašnjavaju hrvatski meteorolozi. Nepogode se očekuju ujutru najprije na području Istre i sjevernog Jadrana.

Kasnije poslijepodne i uveče nevrijeme će zahvatiti i Srbiju, kaže za B92 meteorolog Đorđe Đurić.

"Na nivou cele Srbije u toku večeri i noći očekuju se obilnije padavine pljuskovitog karaktera, a lokalno će biti i grmljevinskih nepogoda poput onih koji su se dešavali prethodnih dana. Znači, to su nepogode na malom prostoru, ali mogu biti vrlo jake i doneti obilnije pljuskove, lokalne pojave grada i olujnog vetra", navodi on.

"U kratkom vremenskom intervali postoji mogućnost da padne i preko 20, pa i 30 milimetara kiše po metru kvadratnom, što bi lokalno dovelo do kratkotrajnih poplava ili bujica na manjim bujičnim tokovima", objašnjava Đurić.

Bosanskohercegovački meteorolozi objavili su narandžasto upozorenje za srijedu od 13.00 do 20.00 sati. Upozoravaju na izraženije grmljavinske pljuskove, a grad je moguć u centralnim, istočnim i sjevernim područjima zemlje.

XS
SM
MD
LG