Dostupni linkovi

Smrtonosna epidemija u Africi: Nigerija pod nadzor stavila 59 osoba


Nigerija je u ponedjeljak pod nadzor stavila 59 osoba koje su bile u dodiru s građaninom Liberije koji je od ebole umro u Lagosu.

Patrick Sawyer, savjetnik liberijskog ministarstva financija, umro je u petak u bolnici u Lagosu, pet dana nakon što je došao u Nigeriji letom iz liberijske prijestolnice Monrovije preko Lomea u Togu.

Osobe stavljene pod nadzor došle su u doticaj sa Sawyerom u bolnici i zračnoj luci Lagosa, po povjereniku za zdravstvo u Lagosu Jideu Idrisu.

Nigerijska zrakoplovna tvrtka Arik Air objavila je međuvremenu da obustavlja sve letove za Liberiju i Sierra Leone, dvije zapadnoafričke zemlje gdje se pojavila ebola.

Od ebole su u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu otkako je prvi puta dijagnosticirana u veljači, umrle 672 osobe.

Liberija je u ponedjeljak, nakon što je obolio i treći liječnik koji je u zapadnoj Africi radio na zaustavljanju širenje ebole, zatvorila gotovo sve svoje granične prijelaze kako bi pokušala spriječiti širenje te bolesti.

Predsjednica Sierra Leonea Ellen Johnson Sirleaf je izjavila da je ostalo otvoreno samo pet graničnih prijelaza u tu zemlju, uključujući i zračnu luku u prijestolnici Monroviji.

Svi putnici u odlasku i dolasku proći će kroz centre za testiranje i prevenciju koji će biti uspostavljeni na tim prijelazima, dodala je predsjednica i pojavu ebole opisala kao "nacionalno izvanredno stanje".

Sirleaf je također najavila ograničenja za javna okupljanja te najavila i stavljanje u karantenu zajednica ozbiljno pogođenih tom bolešću.

Najsmrtonosnija epidemija dosad

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavili su da je sadašnja pojava ebole u tri zapadno afričke države, Gvineji, Sierra leonu i Liberiji, najsmrtonosnija do sada te da su do 20. srpnja potvrđena ili se sumnja u 1093 slučajeva oboljenja a do njih je 660 završilo smrću.

Dužnosnici zdravstvenih službi i organizacija zabrinuti su zbog mogućnosti širenja bolesti i u Nigeriju, najmnogoljudniju afričku državu, navodi agencija DPA.

Nigerijski grad Lagos je ponedjeljak zatvorio i u karantenu stavio bolnicu u kojoj je umro Liberijac zaražen virusom ebole, Patrick Sawyer. Sawyer je kolabirao po dolasku u tračnu luku u Lagosu 20. srpnja a stavljen je u izolaciju u bolnicu u Obalendeu, jednom od najnapučenijih dijelova grada u kojem živi 21 milijun stanovnika. Sawyerov slučaj je prvo zabilježeno oboljenje u Nigeriji od ebole koje je visoko zarazna bolest, navodi agencija Reuters.

Ebola izaziva obilna krvarenja a stopa smrtnosti kod te bolesti je 90 posto. Širi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.

XS
SM
MD
LG