Dostupni linkovi

Savjet bezbjednosti traži hitan prekid vatre u Gazi


Savjet bezbjednosti UN pozvao je Izrael, Palestince i islamistički pokret Hamas da poštuju humanitarni prekid vatre nakon velikog muslimanskog praznika ramazanskog Bajrama te da se angažuju u postizanju trajnog primirja.

U saopštenju usvojenom kasno sinoć izražava se snažna podrška "momentalnom i bezuslovnom humanitarnom prekidu vatre, da bi se omogućila hitna isporuka neophodne pomoći" u Gazi, gdje se izraelski vojnici i pripadnici Hamasa sukobljavaju skoro tri sedmice.

Svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN podržalo je primirje, rekle su diplomate.

Stanovnici Pojasa Gaze i očevici rekli su da su artiljerijska vatra iz Izraela i raketni napadi Hamasa juče ublaženi, što sugeriše da bi primirje danas moglo da stupi na snagu.

U saopštenju Savjeta bezbjednosti, čiji je nacrt izradio Jordan, pozivaju se "sve strane da prihvate i potpuno primijene humanitarni prekid vatre" tokom muslimanskog praznika i poslije njega, te da se postigne trajno primirje zasnovano na egipatskoj inicijativi.

Diplomatski napori za okončanje konflikta, koje predvodi američki državni sekretar Džon Keri, dali su djelimični rezultat. Izrael i Hamas postavili su uslove koji se čine nepomirljivim.

Savjet bezbjednosti UN pohvalio je napore Kerija i generalnog sekretara svjetske organizacije Ban Ki Muna, koji su proveli prošlu sedmicu na Bliskom istoku u pokušaju da izdejstvuju prekid sukoba.

Prema dosadašnjim izvještajima, u konfliktu je poginulo 1.031 Palestinaca, uključujući veliki broj djece, i 46 Izraelaca, među kojima su 43 vojnika i tri civila.

Izrael je pokrenuo vojnu ofanzivu na Gazu 8. jula.

XS
SM
MD
LG