Dostupni linkovi

Parlament Portugalije ponovo smanjio plate službenika


Portugalski parlament prihvatio je u petak novo privremeno smanjenje plata državnih službenika viših od 1.500 evra, s ciljem da omogući da se održi ovogodišnji cilj smanjenja javnog deficita na četiri odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Ta odluka, doneta uz povike i zviždanje skoro hiljadu demonstranata ispred Parlamenta na pozive sindikata, trebalo bi da delimično nadoknadi manjak nastao time što je Ustavni sud krajem maja odbacio neke druge mere štednje u ovogodišnjem budžetu, ocenjene kao protivustavne.

"Ne krađi plata!", "Menjajte politiku!", pisalo je na transparentima demonstranata. "Svi znamo da su ove mere neustavne, toi zna i vlada", rekao je Armenio Karlos, generalni sekretar glavne sindikalne konderacije, CGTP.

Zakon o smanjenju plata je prihvatila koalicija vlade desnog centra, koja ima komotnu većinu u Parlamentu. Celo levičarska opozicija glasala je protiv.

Zakon predviđa smanjenje od 3,5 do 10 odsto plata državnih službenika većih od 1.500 evra, ali i da se to smanjenje ublaži za 20 odsto od 2015, a sasvim ukine u narednih pet godina i plate povećaju na iznos od pre smanjenja.

Skupština je u petak donela i mere za nadoknadu, od 2015, posledica brisanje kontroverznog solidarnog penzionoig doprinosa.

XS
SM
MD
LG