Dostupni linkovi

Osuda antisemitskih parola na protestima za Gazu


Njemačka kancelarka Angela Merkel strogo je osudila antisemitske parole koje su izvikivali demonstranti širom Njemačke, protestujući protiv izraelske ofanzive na pojas Gaze

Za slogan “Židovi - kukavičke svinje - izadjite i borite se”, Merkelova je kazala da predstavlja udar za slobodu i demokratiju. “A to ne može i neće biti prihvaćeno”, kazala je kancelarka.

Njen je komentar uslijedio nakon što su širom Njemačke, u svom većim gradovima, povremeno agresivni demonstranti izvikivali pomenutu parolu.

Ranije, u utorak, ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Italije, u zajedničkom su saopštenju takođe osudili nedozvoljeno ponašanje demonstranata na propalestinskim protestima u njihovim zemljama.

Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius i Federica Mogherini kazali su kako “antisemitističko ponašanje i neprijateljstvo prema Jevrejima, napad na njih ili sinagode, nema mjesta u našim društvima!”

Policije Njemačke i Francuske objavile su da će preduzeti oštrije mjere prema svim izgrednicima koji na, za naredne dane planiranim protestima, budu ponavljali antisemitističke parole.

XS
SM
MD
LG