Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a za trenutačni prekid neprijateljstava


Članice Vijeća sigurnosti UN-a na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobu u Gazi te pozvale na trenutačni prekid neprijateljstava. Pozvale su i na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila, rekao je velposlanik Ruande u UN-u Eugene Gasana.

Vijeće sigurnosti jučer je počelo izvanrednu sjednicu o situaciji u Gazi. Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je 97 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Gaze Shejaije, u najkrvavijem danu tijekom 13-dnevne ofenzive.

Glasnogovornik vojnog krila Hamasa Abu Ubaida izjavio je da su oteli jednog izraelskog vojnika, kojeg su identificirali kao Shaula Arona. Međutim, izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ron Prosor rekao je da izraelski vojnik nije zarobljen. Nema otmice izraelskog vojnika, to su neistinite glasine, rekao je Prosor.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon koji na Bliskom istoku pokušava pomoći u sklapanju primirja, osudio je jučer napad na Shejaiju kao užasnu akciju i pozvao na trenutačni prekid vatre. Američki predsjednik Barack Obama izrazio je ozbiljnu zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu zbog sve više žrtava u tom sukobu. Rekao je i da Izrael ima pravo na samoobranu te kako SAD osuđuje Hamasove napade na njegov teritorij.

Američki državni tajnik John Kerry danas će doputovati u Kairo kako bi s egipatskim i drugim visokim dužnosnicima razgovarao o stanju u Gazi. SAD i međunarodni partneri su duboko zabrinuti zbog opasnosti od daljnjeg zaoštravanja odnosa i gubitka dodatnih nevinih žrtava, navela je glasnogovornica State DepartmentaJen Psaki u priopćenju.

XS
SM
MD
LG