Dostupni linkovi

Srbija: Usvojen Zakon o otklanjanju posledica poplava


Skupština Srbije donela je danas Zakon o otklanjanju posledica poplava koji će obuhvatiti sve opštine i gradove pogodjene majskim poplavama.

Tim specijalnim zakonom koji će važiti godinu dana, predviđeno je da će se otklanjanje posledica poplava obavljati po programu koji donosi Vlada Srbije, na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Programom će biti utvrdjene mere i kriterijumi za pružanje pomoći u obnovi i saniranju objekata.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u Skupštini Srbije da je rok za utvrdjivanje tog programa 15 dana od donošenja zakona.

Predviđeno je da se novac za otklanjanje posledica poplava i klizišta obezbedjuje iz budžeta Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalne samouprave, donacija, priloga i poklona, prihoda od zaduživanja i prodaje finansijske imovine, finansijske pomoći EU, kao i iz sredstava javnih preduzeća.

"Zakonom o otklanjanju posledica poplava biće obuhvaćeni svi gradovi i opštine koji prijave štetu", rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je poslanicima u Skupštini Srbije rekla da je do sada štetu prijavilo 126 opština.

Zakonom je predvidjeno da oni koji još nisu prijavili štetu, to mogu da učine u roku od osam dana od stupanja zakona na snagu.

XS
SM
MD
LG