Dostupni linkovi

Obama: SAD za prekid vatre u Gazi


Barak Obama rekao da će SAD iskoristiti sve diplomatske resurse i odnose da osiguraju dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

merički predsednik je rekao i da SAD podržavaju napore Egipta da se ponovo uspostavi prekid vatre i da SAD rade sa svojim partnerima u regionu po tom pitanju u poslednja 24 sata, preneo je AP.

Prema njegovim rečima, Izrael ima pravo da se brani od raketnih napada. U današnjem obraćanju iz Bele kuće, primećuje AP, Obama je takodje i negodovao zbog smrti civila u Gazi i istakao potrebu njihove zaštite, kao i potrebu izbegavanja dalje eskalacije sukoba.

Što se tiče Rusije, američki predsednik je rekao da će SAD pogoditi tu zemlju novim ekonomskim sankcijama, jer Moskva nije uspela da smanji tenzije s Ukrajinom.

Evropski lideri su, navodi AP, takodje zaveli ekonomske sankcije Rusiji, i to s ciljem da se okonča pobuna na istoku Ukrajine za koju se veruje da je potpomognuta iz Moskve, prenela je američka agencija.

Barak Obama je rekao da lično daje prednost diplomatskom rešenju ali da Rusija nije pokazala da je usredsredjena na okončanje konflikta.

XS
SM
MD
LG