Dostupni linkovi

EU i SAD pooštrile sankcije Rusiji zbog Ukrajine


EU i SAD su pooštrile večeras sankcije protiv Rusije zbog njene umešanosti u krizu u Ukrajini, ali su ipak izbegle ekonomske restrikcije velikog obima,
prenose svetski mediji.

Lideri EU na samitu u Briselu odlučili su večeras da pooštre sankcije Rusiji, tražeći od Evropske investicione banke da ne potpisuje nove finansijske sporazume sa Moskvom, prenosi agencija AP.

Oni su se takođe složili da obustave finansiranje novih programa Evropske banke za obnovu i razvoj u Rusiji.

Evropski lideri su ocenili da Rusija još nije uspela da preduzme efikasne mere kako bi doprinela smirivanju krize na istoku Ukrajine, gde proruski separatisti u regionima Donjecka i Luganska hoće da se otcepe i pripoje Rusiji.

I SAD su večeras, kako je objavilo Ministarstvo finansija te zemlje, odlučile da pooštre sankcije Rusiji, a na meti novih su velike banke, odbrana i energetske firme, prenosi BBC.

Na listi su najveće banke - Gasprombank i Vnješekonombank i naftni gigant Rosnjeft, neki viši ruski zvaničnici, kao i samoproglašeni pobunjenički entiteti u istočnoj Ukrajini, Donjeck i Lugansk.

Na listi je i proizvođač oružja Kalašnjikov koncern, dodaje BBC.

SAD su odlučile da pooštre sankcije Moskvi zbog njene odrške pobunjenicima, što Rusija opovrgava.

Američki zvaničnici su naveli da su izbegnute potpune sankcije protiv nekih sektora ruske ekonomije, jer to ostavljaju kao rezervu, u slučaju da Moskva pokrene vojnu invaziju na Ukrajinu.

Više od 1.000 civila i boraca poginulo je na istoku Ukrajine od sredine aprila, kada su snage ukrajinske vlade pokrenule ofanzivu kako

bi povratile kontrolu nad istočnim regionima Luganska i Donjecka, koji su na referendumu proglasili nezavisnost. Desetine hiljada ljudi napustilo je svoje domove, bežeći od konflikta.

XS
SM
MD
LG