Dostupni linkovi

U izraelskim napadima na Gazu poginula četiri dečaka


Izraelski ratni avioni i mornarica intenzivirali su danas napade na Pojas Gaze, ciljajući visoke zvaničnike palestinskog Hamasa i bombardujući priobalni pojas, prilikom čega su poginula četiri palestinska dečaka.

Nasilje je obnovljeno pošto je Hamas zvanično odbio predlog prekida vatre koji je prihvatio Izrael kako bi se prekinuo devetodnevni konflikt u kojem je poginulo najmanje 213 Palestinaca i jedan Izraelac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze je saopštilo preko svog sajta da je Izrael danas izveo desetine vazdušnih napada, i da mu je na meti bilo 30 kuća, uključujući one u kojima žive visoki zvaničnici Hamasa - Mahmud Zahar, Džamila Šanti, Fati Hamas i Ismail Aškar.

Zahar je jedna od ključnih figura u Hamasovom nasilnom preuzimanju Gaze 2007. godine. Ostala trojica su članovi palestinskog parlamenta izabranog 2006. godine.

Četiri palestinska dečaka ubijena su dok su se igrala na drumu koji ide obalom zapadno od grada Gaze. Dečaci su bili u srodstvu i imali su izmedju devet i 11 godina. U istom napadu ranjeno je još sedmoro odraslih osoba i dece.

Hamas je danas ispalio desetine projektila na Izrael i obećao da neće pristati na prekid vatre dok se ne prihvate njegovi zahtevi. Medju tim zahtevima su olakšanje režima na granici Izraela i Pojasa Gaze i oslobadjanje pripadnika Hamasa koji je jevrejska država prvo oslobodila 2011. godine u razmeni zatvorenika a potom prošle sedmice opet uhapsila na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG