Dostupni linkovi

Izrael razmatra predlog o primirju, a Hamas ga odbacuje


Izrael će danas razmotriti predlog o prekidu vatre u pojasu Gaze, dok je radikalni palestiski pokret Hamas odbacio predloženo primirje.

Egipat je sinoć pozvao da se okončaju sukobi u pojasu Gaze i predložio Izraelcima i Palestincima da uspostave primirje koje je trebalo da stupi na snagu jutros u 6.00.

"Prekid vatre bez sporazuma je isključen. Kada je rat, ne prekida se vatra da bi se zatim pregovaralo", rekao je jutros portparol Hamasa Favzi Barhum.

I oružano krilo Hamasa, Brigade Ezedin el Kasam odbacile su egipatski predlog i zapretile da će "pojačati" borbu protiv Izraela.

Hamas zahteva prekid bombradovanja, kraj izraelske blokade Gaze koja traje od 2006, otvaranje graničnog punkta prema Egiptu i oslobađanje zatvorenika prema ranijem sporazumu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je sastanak vlade kako bi se "ozbiljno razmotrio" predlog Kaira.

Egipatske vlasti objavile su svoju inicijativu za primirje neposredno uoči početka sastanka šefova diplomatija zemalja Arapske lige u Kairu.

Sastanak se održava po hitnom postupku zbog izraelske ofanzive u kojoj je tokom sedam dana stradalo više od 180 Palestinaca u pojasu Gaze, a ranjeno oko 1.300 ljudi.

XS
SM
MD
LG