Dostupni linkovi

Keri: Razmimoilaženje sa Iranom


Američki državni sekretar Džon Keri rekao da postoje velike razlike između Irana i Grupe 5+1 u vezi sa spornim iranskim nuklearnim program.

Ostalo je još sedam dana pre postavljenog krajnjeg roka za postizanje istorijskog, ali izgleda još "nedostižnog" dogovora oko nuklearnog programa u Iranu.

"Očigledno je da imamo još neke veoma značajne praznine, pa treba da vidimo da li možemo da napravimo neki napredak (u pregovorima)", rekao je Keri uoči sastanaka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i ostalim evropskim ministrima inostranih poslova koji su stigli u austrijsku prestonicu da bi se pridružili razgovorima.

Isto mišljenje ima i visoki iranski pregovarač, zamenik ministra inostranih poslova Abas Arakči koji je ocenio da "sporovi u svim glavnim i važnim pitanjima i dalje ostaju", prenela je agencija Rojters.

Sva sporna pitanja između Islamske Republike i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a i Nemačke su spremna za diskusiju, ali novi krug pregovora u Beču mogli bi da potraju nekoliko dana ili nedelja, najavio je Arakči uoči početka razgovora.

XS
SM
MD
LG