Dostupni linkovi

Palestinci sa saveznicima razmatraju svoj tekst rezolucije


Palestinci i njihovi saveznici širom svijeta razmatraju nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) kojom bi se osudilo svo nasilje nad civilima u palestinsko-izraelskom konfliktu i uputio poziv na "momentalni i trajni prekid vatre, koji bi se u potpunosti poštovao".

Prvi nacrt predložene rezolucije Savjeta bezbjednosti, koji je pribavio Asošiejted pres (AP), izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog eskalacije nasilja i pogoršavanja situacije na palestinskim teritorijama usljed izraelskih vojnih operacije, naročito Pojasu Gaze, i zbog velikog broja civilnih žrtava, naročito među djecom.

Savjet bezbjednosti je duboko podijeljen i često paralizovan zbog izraelsko-palestinskog konflikta, pošto SAD brane svog bliskog saveznika Izrael, a većina ostalih članica Savjeta čvrtsto brani Palestince, prenose agencije.

U palestinskom nacrtu se uopšte ne spominje to što je militantni palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, ispalio na stotine projektila na Izrael, i to će po svoj prilici biti neprihvatljivo za SAD, ako se ovakav nacrt nađe pred Savjetom.

U nacrtu se sukobljene strane pozivaju da poštuju svoje obaveze u skladu sa Ženevskom konvencijom o zaštiti civila u ratu, da se uzdržavaju od akcija koje bi mogle dodatno da destabilizuju situaciju i da se hitno potrude da dođu do mirovnog sporazuma koji bi podrazumijevao postojanje dve države, izraelske i palestinske.

XS
SM
MD
LG