Dostupni linkovi

Simbol Brisela u crnogorskoj nacionalnoj nošnji


Predstavnici Ambasade Crne Gore u Briselu, s misijama pri Evropskoj uniji i NATO-u, povodom nacionalnog praznika 13. jula, obukli su Manekena Pisa u crnogorsku nacionalnu nošnju.

Kako je saopšteno iz Vlade, oblačenje statue dječaka, simbola Brisela, u razne kostime predstavlja tradiciju i turističku atrakciju grada.

Navodi se da su svečanosti prisustvali predstavnici Brisela, Ministarstva vanjskih poslova Belgije, Protokola Parlamenta, predstavnici diplomatskog kora, naši građani u Belgiji, gosti i turisti.

Okupljenima su se obratili predstavnik grada Brisela, ambasador Vesko Garčević i predsjednik udruženja “Prijatelji Manekena Pisa”.

Oblačenje maskote grada u crnogorski nacionalni kostim bilo je prvi put organizovano 2012. godine, u saradnji s turističkom organizacijom Crne Gore. Od tada, nacionalni kostim Crne Gore predstavlja jedan od eksponata u muzeju grada Brisela.

Bronzana statua Manekena Pisa, stara oko 400 godina, podignuta je u čast dječaka koji je po srednjovjekovnoj legendi spasio Brisel tako što je urinom ugasio fitilj i time spriječio osvajače da dignu u vazduh gradske zidine.

Jednu od najvećih turističkih atrakcija glavnog grada Belgije godišnje vidi više miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG