Dostupni linkovi

Abas optužuje za genocid, Netanjahu preti nastavkom ofanzive


Palestinski predsednik Mahmud Abas optužio je danas Izrael da sprovodi "genocid" u Pojasu Gaze, gde su za dva dana poginule 53 osobe.

"To je genocid. Ubistvo porodica je genocid koji čini Izrael nad palestinskim narodom", rekao je Abas na hitnoj sednici vlade u Ramali.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će intenzivirati ofanzivu protiv radikalnog palestinskog pokreta Hamas i "drugih terorističkih organizacija u Gazi".

"Vojska je spremna na sve. Hamas će platiti za pucanje na civilno stanovništvo. Bezbednost Izraelaca je od ključnog značaja i operacija će se nastaviti dok se ne obustave napadi na izraelsku teritoriju i dok se ne vrati mir", rekao je Netanjahu.

Izraelska vojska je saopštila da je pokrenula ofanzivu protiv Hamasa koji je na vlasti u pojasu Gaze, da bi zauvek sprečila raketne napade Palestinaca na Izrael.

Izraelska ofanziva pokrenula je najžešće borbe Izraela i Palestinaca od osmodnevnih borbi u novembru 2012. godine. U poslednjih nekoliko nedelja bilo je više raketnih napada zbog napetosti posle ubistva tri mlada Jevrejina, za šta je optužen Hamas, i ubistva iz osvete jednog palestinskog mladića koje su priznali jevrejski ekstremisti.

XS
SM
MD
LG