Dostupni linkovi

Ponovo protest radnika ZOI 84


Radnici Kantonalnog javnog preduzeća "ZOI `84" okupili su se danas ispred zgrade u kojoj se održava sjednica Skupštine Kantona Sarajevo da bi još jednom ukazali na brojne probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u ovom preduzeću.

Radnici ovog preduzeća, njih 184, već 11 mjeseci nisu dobili platu, od 2012. godine nije im uplaćeno zdravstveno osiguranje, a staž im već godinama nije uvezan.

Okupljeni su pozvali nadležne u Kantonu Sarajevo da im se obrate i kažu ima li nade za realizaciju sanacionog programa koji je kantonalna Skupština za ovo preduzeće usvojila jer bi to, ističu, riješilo njihove nagomilane probleme.

Predsjednik Sindikata preduzeća "ZOI `84" Alija Hodžić rekao je da u preduzeću ima najmanje 10 zaposlenih koji bi mogli otići u penziju, ali to nije moguće s obzirom na izostanak uplate penzionog osiguranja.

On je napomenuo da je Skupština Kantona Sarajevo usvojila i odluku o kreditnom zaduženju za ovo preduzeće u iznosu od osam miliona KM, kao i odluku kojom se odobrava upis hipoteke na zgradu preduzeća čija je vrijednost 11 miliona KM.

Nekoliko okupljenih radnika, uz zviždaljke i transparente, poziva nadležne da njihove probleme riješe što prije.

XS
SM
MD
LG