Dostupni linkovi

Odgođeno pripremno ročište u procesu Lora 2


Pripremno ročište u slučaju Lora 2 na Županijskom sudu u Splitu odgođeno je zbog bolesti advokata jednog od optuženih Vinka Gulišije.

U ovom se postupku sudi petorici bivših vojnih policajaca za ratni zločin počinjen nad zarobljenicima u vojnom zatvoru u Lori 1992. godine. Novo je ročište najavljeno za novembar..

Ispred zgrade suda okupilo se 50-ak predstavnika udruga iz Domovinskog rata koji su protestovali zbog novog postupka.

Za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. godine optužnica tereti Tomu Duića, upravitelja Vojno-istražnog centra Lora, njegovog zamjenika Tončija Vrkića te čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića.

Duić i Bungur su već deset godina u bijegu. Optužnica je postala pravosnažna još 2009. godine, a svi optuženici su već pravomoćno osuđeni u postupku Lora 1 za zločine nad civilima.

Optužnica ih tereti da su od marta do kraja ljeta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih formacija.

Osim optuženika, kako stoji u optužnici, u mučenjima su sudjelovale druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet, a zlostavljanja su u tri slučaja imala i smrtnu posljedicu.

XS
SM
MD
LG