Dostupni linkovi

SAD traže temeljitu istragu o prevarama na izborima u Afganistanu


Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak zatražile da se "potpuno i temeljito" istraže optužbe za navodne prevare u drugom krugu predsjedničkih izbora u Afganistanu i pozvale su dva kandidata da sarađuju u istrazi.

Prema privremenim rezultatima, ekonomista Ašraf Ghani je ispred svog suparnika Abdulaha Abdulaha sa 56,4 posto glasova, međutim, Washington je pozvao afganistanske vlasti da se ne žure u proglašavanju jednog ili drugog kandidata pobjednikom prije njihovog zaključenja.

Saopćene brojke nisu "definitivne", upozorio je predsjednik nezavisne izborne komisije (IEC) Ahmad Jusuf Nuristani.

- Vidjeli smo saopćenje privremenih rezultata objavljenih danas (ponedjeljak) i želimo naglasiti da ovi rezultati nisu ni definitivni ni autoritativni. Oni ne mogu predvidjeti konačne rezultate koji se mogu promijeniti zavisno o zaključcima afganistanskih izbornih organa - izjavila je Jennifer Psaki, glasnogovornica državnog odjela u saopćenju.

- Potpuna i temeljita istraga u pogledu optužbi koje se tiču neregularnosti je ključna da bi se afganistanski narod uvjerio u integritet izbornog procesa i da novi afganistanski predsjednik bude općeprihvaćen u Afganistanu i inostranstvu - dodala je ona.

Žalbe će razmatrati Komisija za žalbe (ECC) i Psaki je pozvala oba kandidata da sarađuju i da se "uzdrže od svake akcije i provokativne izjave", i da ne proglašavaju prerano pobjedu.

- Sjedinjene Američke Države ne podržavaju nijednog kandidata - izjavila je glasnogovornica.

Posljednjih dana je povišen ton između pristalica dva kandidata, posebno na socijalnim mrežama.

U slučaju upornih zastoja, neki posmatrači se plaše napetosti između većinskih Tadžikistanaca na sjeveru, uporištu pristalica Abdulaha i Pačuna na jugu, Ghanijeve etnije.

Međutim, zemlja ulazi u u delikatan period s povlačenjem, predviđenim za kraj godine, NATO-ovih snaga koje podržavaju već deset godina njihovu krhku vladu naspram pobune koju vode talibani, koji su i dalje vrlo aktivni.

XS
SM
MD
LG