Dostupni linkovi

Angela Merkel u poseti Kini


Nemačka kancelarka Angela Merkel počinje u nedelju posetu Kini, dolaskom u Čengdu, glavni grad provincije Sečuan u kojoj živi više od 80 miliona ljudi.

Povodom posete Merkelove biće održan i nemačko-kineski "Forum o dijalogu" na temu obrazovanja i inovacija, a nemačka kancelarka će otvoriti i konferenciju o urbanizaciji i posetiti jedan socijalni kamp, gde su smeštena deca nadničara.

Čengdu, grad sa 14 miliona stanovnika, predstavlja jedan od najvažnijih privrednih centara Kine, a u tom gradu ima i oko 160 nemačkih firmi, među kojima je i jedan pogon nemačkog auto-koncerna "Folksvagen".

Merkelova i ovaj put u Kinu putuje praćena moćnim privrednicima, među kojima će biti, kako se najavljuje, direktor nemačke pošte Frank Apel, direktor "Simensa" Joe Kaeser, direktor "Folksvagena" Martin Vinterkorn, direktor "Erbasa" Tomas Enders i direktor "Dojče banke" Jirgen Fičen.

U ponedeljak Merkelovu u Pekingu očekuju politički razgovori sa šefom kineske vlade Li Kećijangom i predsednikom najmnoguljudnije države sveta S đinpingom, sa kojima će, prema najavama iz Berlina, razgovarati o regionalnoj i internacionalnoj politici.

O detaljima tih razgovora Berlin nije za sada ništa saopštio.

XS
SM
MD
LG