Dostupni linkovi

Maliki: Islamska država je pretnja regionu


Irački premijer Nuri el Maliki upozorio je danas da proglašenje islamske države na teritoriji koju su zauzeli sunitski pobunjenici, predstavlja pretnju po čitav region.

"Poruka svim državama u regionu jeste da ste sada unutar crvenog kruga ... Niko u Iraku niti u susednim zemljama neće biti siguran od takvih planova", rekao je Maliki u nedeljnom obraćanju naciji.

Pripadnici ekstremne sunitske grupe Islamska država Iraka i Levanta proglasili su prošle nedelje nezavisnu islamsku državu na teritoriji koju su zauzeli u severnoj Siriji i u susednom Iraku.

Maliki je takođe proglasio amenstiju za sve umešane u akte protiv države u pokušaju, kako ocenjuje Frans pres, da smanji podršku sunitskim pobunjenicima.

"Proglašavam amnestiju za sva plemena i osobe umešane u dela protiv države", rekao je Maliki i dodao da amnestijom nisu obuhvaćene osobe
koje su počinile ubistva.

Pripadnici Islamske države Iraka i Levanta, povezane sa Al Kaidom, krenuli su pre nekoliko nedelja u ofanzivu i zauzeli više područja najpre u Iraku, a potom i u Siriji.

XS
SM
MD
LG