Dostupni linkovi

Fabijus obavestio Lagumdžiju: Stiže pomoć iz EU fondova


Ministar spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Francuske Loren Fabijus poručio je u pismu ministru inostranih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji da će određeni evropski fondovi biti snažno angažovani da bi se pružila neophodna pomoć BiH na sanaciji štete od majskih poplava.

"Prvenstveno mislim na Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) koji će se, nadamo se, pokazati korisnim za brzu, efikasnu i trajnu obnovu BiH i Srbije. Poruke u tom smeru već su poslane u Evropsku komisiju", navodi se, između ostalog, u Fabijusovom pismu.

Fabius podsjeća na izjavu francuskog predsednika Fransoa Olanda od 22. maja da je Francuska spremna da organizuje donatorsku konferenciju za Srbiju i BiH, s ciljem prikupljanja fondova neophodnih za obnovu i oporavak, osim sredstava koja su stavljena na raspolaganje odmah nakon poplava.

Uspeh ove konferencije, ističe Fabijus, značajan je zbog toga što BiH ne može pravno raspolagati fondovima solidarnosti EU, s obzirom da samo članice EU, ili one koje su započele pregovore o pristupanju, mogu koristiti ovaj instrument koji omogućava Uniji da interveniše u slučaju velike prirodne katastrofe sa teškim posljedicama na uslove života, prirodnu sredinu ili ekonomiju zemlje.

XS
SM
MD
LG