Dostupni linkovi

AP: Pjongjang nezadovoljan posetom Đipinga Seulu


Niz severnokorejskih proba raketa ovih dana, od kojih je poslednje testiranje bilo jutros, jasno je pokazao nezadovoljstvo Pjongjanga povodom posete kineskog predsednika Seulu, ocenjuje agencija Asošiejted Pres (AP).

Si Đinping će u okviru svoje prve posete Korejskom poluostrvu od kako je predsednik Kine, najpre posetiti Seul, a ne Pjongjang, što žnači da je najbolji prijatelj Severne Koreje odbacio tu zemlju u korist njenog najgoreg neprijatelja - Južne Koreje, navodi AP.

Sijeva odluka da se u četvrtak u Seulu sastane s predsednicom Južne Koreje, Park Geun Hje, pre no ode u Pjongjangu i sastane se s vođom Severne Koreje, mladim Kim DŽong Unom, predstavlja prekid dosadašnje prakse.

Ta praksa, koja je postojala otkako su Peking i Seul 1992. godine poboljšali diplomatske veze, bila je da predsednik Kine najpre ide u posetu Pjongjangu.

Poseta kineskog predsednika Seulu ističe interes Pekinga da neguje ekonomske veze sa Seulom, dok istovremeno Pjongjangu šalje poruku povodom njegovog destabilišuće politike u vezi sa nuklearnim oružjem, navodi AP.

Moguće je da Peking koji je u raznim teritorijalnim sporovima sa
zemljama širom Azije, u poseti kineskog predsednika Seulu vidi
priliku za povećanje svog uticaja sa jednim od retkih suseda sa
generalno pozitivnim stavom prema Kini, ocenjuje AP.

XS
SM
MD
LG