Dostupni linkovi

Kina apeluje na Japan da sačuva mir


Kina apelovala na Japan da sačuva regionalnu stabilnost i mir, pošto je Tokio ukinuo zabranu slanja svojih vojnika u inostranstvo. Ova mera je bila na snazi od Drugog svetskog rata.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei zatražio je od Japana da ne povredi kineski suverenitet posle odluke japanske vlade da izmeni deo svog pacifističkog ustava, a koji se odnosi na dozvolu vojsci da pomogne svojim napadnutim saveznicima, prenela je agencija AP.

Kina doživljava Japan kao svog glavnog regionalnog strateškog rivala, a vlade dve zemlje su u sporu zbog pripadnosti više nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Japanska vlada premijera Šinza Abea usvojila je u utorak rezoluciju kojom se ukida zabrana slanja japanskih vojnika u inostranstvo, koja je bila na snazi od Drugog svetskog rata.

To je, kako je ocenila agencija Rojters, dramatičan korak u odnosu na posleratni pacifizam i predstavlja političku pobedu konzervativnog premijera.

Ukidanjem zabrane sprovodjenja "kolektivne samoodbrane" značajno će se proširiti japanske vojne operacije kao i pružanje vojne pomoći prijateljskim zemljama koje su napadnute.

XS
SM
MD
LG