Dostupni linkovi

Barozo i Vučić: Ulazak Srbije u EU od obostranog interesa


Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo konstatovali su u nedelju da je ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) od obostranog interesa, ali su istakli da Srbija mora da sprovede još mnogo reformskih procesa.

"Mislim da nije na meni da vam govorim o teškoćama, ali proces pridruživanja je sveobuhvatan projekat koji nalaže napredak u mnogim obastima, a najpre onim njvažnijim, kao sto su pravo, vladavina zakona i borba protiv korupcije", rekao Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Palati Srbija.

Vučić je kazao da mu je Barozo pokazao izveštaj o ostvarenom napretku Srbije u kojem su zelenom bojom obeleženi sektori u kojima je Srbija najviše postigla, žutom tamo gde postoje problemi, a crvenom tamo gde uopšte nije u skladu sa evropskim vrednostima.

"U ovom izveštaju ima pet crvenih oblasti, a jedna je posebno crvena, to je životna sredina, gde ništa nije u skladu sa EU", rekao je Vučić i dodao da misli da će tokom pregovora Srbija imati ipak više problema sa nekim "žuto obojenim oblastima".

Odlazeći predsednik Evropske komisije će danas obići i Obrenovac, koji je najžešće stradao u nedavnim poplavama.

XS
SM
MD
LG