Dostupni linkovi

Lavrov: Događaji u Iraku su greška SAD i Britanije


Događaji u Iraku posledica su grešaka SAD i Velike Britanije, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, dodajući da izlaz treba tražiti zajednički u okviru Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, u Iraku "klija ono seme, posejano još 2003. godine, kada su SAD i Velika Britanija započeli još jednu avanturu".

"Sećam se kako je u maju 2003. Džordž Buš na palubi jednog od nosača aviona proglasio pobedu demokratije u Iraku. Posle toga, SAD su Irak pretvorili praktično u protektorat. Tamo je, govoreći našim jezikom, bio general-gubernator, koji je rasterao armiju, sve snage bezbednosti, policiju, čiji su redovi u većini bili popunjeni sunitima", rekao je on u intervjuu za centralnu informativnu emisiju subotom na ruskom TV kanalu "Rusija 1".

Lavrov je dodao da su tada "za jedan dan" svi oni pretvoreni u opoziciju koja je profesionalno obučena da ratuje i suprotstavlja se protivniku.

Lavrov je istakao da je važno da šiiti, koji su postali vodeća politička snaga u Iraku, suniti i Kurdi žive u jednoj državi, pošto bi u slučaju raspada Iraka - dok se Libija skoro raspala a "neko želi da rasturi" i Siriju, region "jednostavno eksplodirao".

XS
SM
MD
LG