Dostupni linkovi

CGO:Zabrinjava nasilje nad LGBT u CG


Statistika nasilja nad LGBT osobama u Crnoj Gori je alarmantna i nema efikasne i adekvatne kaznene politike, kažu iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Predstavnici NVO su istakli, povodom Međunarodnog dana ponosa, da takva statistika doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj je nasilje prema različitosti prihvatljivo i usljed čega LGBT osobe, u strahu da slobodno izraze sebe i svoje potencijale, ostaju isključene, bez samopoštovanja i na marginama društva.

U tom kontekstu CGO apeluje na državne institucije, u prvom redu sudstvo i tužilaštvo, ali i političare i političke partije da, umjesto kalkulisanja ljudskim pravima kao nečim što im može donijeti ili oduzeti političke poene, svojim djelovanjem i uticajem izvrše pritisak na efikasno sprovođenje antidiskriminacionih politika.

"Pitanje zaštite ljudskih prava je od prvorazrednog značaja za svako društvo koje teži napretku'', navodi koordinator programa Petar Đukanović.

Centar poziva na intenziviranje borbe protiv homofobije kroz proces obrazovanja, kao dugoročno najpouzdanijeg puta za izgradnju funkcionalnog demokratskog društva zasnovanog na kulturi ljudskih prava i kritičkoj svijesti koja propituje svaku vrstu autoriteta.

XS
SM
MD
LG