Dostupni linkovi

U Kabulu protest zbog izborne krađe


Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u Kabulu na protestu zbog široko rasprostranjenih optužbi za izbornu krađu na predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Izborna krađa prema optužbama počinjena je na štetu jednog od dva kandidata u drugom izbornom krugu održanom 14.juna, Abdulaha Abdulaha.

Demonstranti su se okupili na nekoliko lokacija u Kabulu, a najveće je bilo ispred predsjedničke palate.Demonstranti su uzvikivali "Smrt krađi" i "Smrt (drugom predsjedničkom kandidatu ) Ganiju".

Neki od učesnika skupa takođe su nosili zastavu partije Džemiat e islami koja se povezuje sa Abdulahom, bivšim ministrom vanjskih poslova.

I Abdulah i dvojica njegovih potpredsjednika Mohamad Kan i Mohamad Mohakek učestvovali su na mirnim protestima koji se održavaju već sedam dana.

U međuvremenu je drugi kandidat, Ašraf Gani, nekadašnji predstavnik Svjetske banke u Kabulu, objavio u četvrtak da je pobjednik drugog kruga izbora sa 4,2 miliona podrške glasača, dok je prema njegovim podacima Abdulah dobio podršku 2.9 miliona glasača u Avganistanu.

Zvanični preliminarni rezulatati izbora kako je najavljno biće objavljni 2.jula, a konačni 22 jula.

XS
SM
MD
LG