Dostupni linkovi

Napeto na korejskom poluotoku


Sjeverna Koreja objavila je u petak da je ostvarila napredak u pogledu obrambenih kapaciteta nakon što je uspješno izvela test taktičke rakete visoke preciznosti kao odgovor na pokusno ispaljivanje koje je Južna Koreja izvela uz međusobnu granicu.

Ta "napredna" raketa razvijena je pod izravnim nadzorom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una, koji je osobno nazočio testiranju, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja nije poznata po tome da posjeduje arsenal taktičkih navođenih raketa no nedavna analiza jednog propagandnog filma ukazuje na to da je uspjela doći do jedne varijante krstareće rakete ruske proizvodnje, KH-35.

Agencija nije navela datum kada je izveden test nove rakete ali do objave dolazi gotovo istodobno s ispaljivanjem triju projektila koje je Južna Koreja izvela u četvrtak.

Početkom svibnja satelitske snimke koje je analizirao američko-korejski institut sveučilišta Johns Hopkins pokazale su da je Pjongjang izveo pokusno ispaljivanje jedne ili više interkontinentalnih balističkih raketa.

Po procjeni stručnjaka, najnovijom objavom Sjeverna Koreja želi podići tenzije na poluotoku uoči posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Južnoj Koreji idućeg tjedna.

XS
SM
MD
LG