Dostupni linkovi

Hejg iznenada u posjeti Bagdadu


Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg, danas je iznenada doputovao u Bagdad, gdje se susreo sa iračkim premjerom Nuri al Malikijem, da bi pozvao iračke lidere da se ujedine protiv ofanzive sunitskih ekstremista.

Hejg bi trebalo da se sastane s još nekoliko lidera, s kojima će razgovarati o ofanzivi ekstremista koja, kako je ocijenio, predstavlja "smrtonosnu prijetnju za stabilnost i teritorijalni integritet Iraka", saopštio je Forin ofis.

"Iračka država suočava se sa egzistencijalnom prijetnjom, s ogromnim uticajem na buduću stabilnost i slobodu ove zemlje", rekao je Hejg.

"Jedini i najvažniji faktor koji će odrediti da li će ili ne Irak prevazići ovaj izazov je političko jedinstvo", dodao je šef britanske diplomatije.

Hejgova posjeta uslijedila je posle, takođe nenajavljene, posjete Bagdadu američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji je poslao istu poruku, poručivši iračkim liderima da se ujedine protiv juriša sunitskih eksremista, predvodjenih džihadističkim pokretom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Pobunjenici su zauzeli oblasti u pet pokrajina sjeverno i zapadno od Bagdada, u ofanzivi koja je uznemirila međunarodnu zajednicu, a u kojoj je poginulo najmanje 1.000 ljudi, dok su stotine hiljada raseljene.

XS
SM
MD
LG