Dostupni linkovi

Palestinci prekinuli štrajk glađu


Šezdeset i tri palestinska zatvorenika prekinulo je štrajk glađu u koji su stupili u aprilu, izjavio je jedan od njihovih advokata.

"Zatvorenici, koji su postigli dogovor s izraelskim vlastima, odlučili su prekinuti štrajk, budući da se približava ramazan", kazao je advokat Abu Snena.

Većina štrajkača glađu nalazi se u "administrativnom pritvoru", što je procedura koja dopušta da se zatvorenik bez optužbi drži u pritvoru koliko god to vlasti žele.Gotovo 5.000 Palestinaca nalazi se u izraelskim zatvorima, a njih blizu 200 je u "administrativnom pritvoru".

Grupe za ljudska prava osudile su takvu praksu, dok su palestinske vlasti tražile od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Izrael kako bi ukinuo takvu mjeru, koja je uvedena još za vrijeme britanskog mandata.

U pokušaju da spriječi dalje štrajkovanje glađu, izraelska Vlada želi da se donose zakon kojim bi bilo dozvoljeno da vlasti prisilno hrane zatvorenike.

O prijedlogu zakona, kojeg su također osudile aktivističke grupe, trebalo bi se raspravljati u izraelskom Parlamentu u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG