Dostupni linkovi

Liberman: Damask odgovar za napad na Golanskoj visoravni


Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman rekao je u utorak da su snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu odgovorne za napad u kome je poginuo izraelski tinejdžer na Golanskoj visoravni.

"Imamo rezultate svih analiza, obavještajne podatke i jasno je da su sirijske vlasti, Asadove snage pucale na izraelskog dječaka, i oni moraju za to da odgovaraju", rekao je Liberman za Radio Izrael.

Ovo je prvi put da je jedan izraelski zvaničnik rekao ko je počinilac napada, koji je Izrael ranije opisao kao unaprijed smišljen i najozbiljniji na granici od početka građanskog rata u Siriji.

Mohamed Karakar (13) poginuo je nakon što je ispaljena protivtenkovska raketa iz pravca Sirije 22. juna, nakon čega su uslijedili izraelska tenkovska vatra i avio napadi na položaje sirijske vojske. U ovim napadima poginulo je 10 sirijskih vojnika.

"Mislim da je Izrael odgovorio upravo kako je trebalo, u ovom i svakom sličnom slučaju. Ne možemo samo da pređemo preko činjenice da je ubijen izraelski građanin, dječak, i da za to niko ne odgovara", istakao je Liberman.
XS
SM
MD
LG