Dostupni linkovi

Sikorski za procurele dokumente optužuje kriminalnu grupu


Šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski rekao je danas da organizovani kriminal stoji iza procurelih tajnih snimaka njegovih privatnih razgovora, u kojima je rekao da su snažne veze Poljske sa SAD beskorisne "pa čak i štetne, jer joj stvaraju lažni osećaj sigurnosti".

Dan pošto je magazin Wprost objavio transkripte razgovora zbog kojih je poljska vlada zapala u krizu, Sikorski je rekao da je "vladu napala jedna organizovana kriminalna grupa".

"Još ne znamo ko stoji iza toga; još nismo sigurni. Ali, provjere su izvršene i nadam se da će pravosudni sistem utvrditi identitet članova te grupe i, iznad svega, njihove vođe", rekao je Sikorski
uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

On nije ponudio dokaze za svoju tvrdnju.

Kritičari su tražili da vlada premijera Donalda Tuska podnese ostavku, od kako su razgovori najviših lidera počeli da cure u javnost pre više od sedam dana.

Prisluškivanje je kažnjivo po poljskom zakonu.

Magazin Wprost koji je objavio sporne transkripte, saopštio je da je snimke pribavio od jednog "bisnismena" koji ih nije prekucao, i da su oni napravljeni u privatnim prostorijama varšavskih restorana.

U transkriptu koji je objavio Wprost, Sikorski je koristio vulgarne izraze dok je bivšem ministru finansija Jaceku Rostovskom govorio o tome da poljsko-američka alijansa ne pomaže Poljskoj.

"Poljsko-američka alijansa ne vrijedi ništa. Ona je čak štetna jer daje Poljskoj lažni osećaj sigurnosti. Mi smo krelci, totalni krelci", rekao je Sikorski.

On je dodao da savezništvo sa SAD može takođe da Poljsku odvoji od njena dva ključna susjeda - Rusije i Njemačke.

Wprost je ranije objavio razgovor između šefa Centralne banke Mareka Belke i ministra unutrašnjih poslova Bartlomieja Sjenkjeviča, u kojem razmatraju kako bi banka mogla da pomogne vladajućoj partiji da osvoji izbore 2015, što je očigledno kršenje nezavisnosti Centralne banke, prenosi agencija AP.
XS
SM
MD
LG