Dostupni linkovi

Utemeljena HAZU BiH


Hrvatska akademija za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine utemeljena je danas u Mostaru, a za njenog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar.

Pehar je istakao kako je put do osnivanja akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama nauka i umjetnosti.

HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, nauci i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture, istaknuo je Pehar.

"Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti ko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH", kazao je Pehar.

S obzirom na to da postoji već ustanova takve vrste u Mostaru, na čijem čelu je fra Andrija Nikić, akademik Pehar je kazao kako je to udruga građana, te kako je to jedan gaf i "mi to ne podržavamo".

Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju nauke i njenom podizanju na onaj nivo kakav zaslužuje i ima u svijetu.

Na upit kakav će odnos biti prema Akademiji znanosti i umjetnosti BiH, Žepić ističe kako će učiniti sve da sarađuju na najvišem nivou i da promišljaju o budućnosti sva tri naroda u BiH.

Član organizacijskog Povjerenstva Sveučilišta Zoran Tomić je kazao kako je prema Statutu 15 redovnih članova i 20 dopisnih članova.
XS
SM
MD
LG