Dostupni linkovi

Donatorska konferencija za Srbiju i BIH 16. jula


Donatorska konferencija za otklanjanje posljedica poplava u Srbiji i BiH biće održana u Briselu na ministarskom nivou 16. jula, najavio Gzavije Denio.

Kako je najavio francuski ambasador u Beogradu, donatorskoj konferenciji će prethoditi pripremni sastanak koji će biti održan 8. jula u Parizu.

Denio, čija je zemlja jedan od koorganizatora predstojeće konferencije, istakao je da je važno da izvještaj o procjeni štete bude što prije završen, jer će, kako je rekao, "tehnički kalendar zavisiti od političkog kalendara".

"Dobro je što je Marko Blagojević imenovan za koordinatora zaduženog za ovo pitanje, ali naglašavam da je BiH već završila izveštaj", rekao je Denio, objasnivši da potreba za kvalitetnom i brzom pripremom izveštaja zapravo proističe iz potrebe za što širim učešćem na donatorskoj konferenciji.

"Važno je da konferencija ima regionalni karakter, što je na simboličnom planu veoma značajno kako bi privuklo donatore. To bi takođe dalo i bolju političku vidljivost konferenciji", kazao je Denio na otvaranju 14. ekonomskog samita Republike Srbije, koji je počeo radnim doručkom posvećenim upravo posledicama nedavnih poplava.

On je naglasio da želi da donatorska konferencija bude kvantitativno uspješna, ali da ima i uspeh u kvalitativnom smislu tako što bi se izvukli i neki dalekosežni zaključi, poput zaključaka o klimatskim promjenama, upravljanju vodama i upravljanju rizicima.

Dvodnevni samit čija je tema ove godine "Oporavak - Koračanje do rasta" okupio je više od 400 učesnika, kojima će se obratiti prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i više ministara ekonomskih resora.
XS
SM
MD
LG