Dostupni linkovi

Bugarska: U poplavama poginulo 14 osoba


U poplavama u Bugarskoj smrtno je stradalo 14 osoba, dok se nastavlja potraga za dvoje djece koji su nestali, javlja agaencija Anadolija.

Zbog snažnih padavina prošle sedmice, Bugarska je ušla u kalendarsku ljetnu sezonu uz oluje i poplave. U gradovima Varna, Dobrić i Veliko Trnovo, građani se bore sa velikom materijalnom štetom koja je nastala nakon poplava, a vlasti su proglasile Dan nacionalne žalosti.

U naselju Asparuhovo u gradu Varni, oštećeno je više desetina stambenih objekata i vozila. Načelnik op[tine Varna Ivan Portnih formirao je krizni štab, koji će procijeniti nastalu štetu. Portnih je takođe, dao naredbu da se evakuišu svi građani iz naselja Monstrum, čak i protiv njihove volje.

Koordinator Crvenog križa u Varni Ilko Radev, kazao je kako pomažu građanima i da veliki broj firmi doniraju pomoć u hrani. On je otkrio da je zaposleno deset stručnjaka koji će dati psihičku podršku porodicama žrtava.

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev i komesarka za prirodne nesreće i humanitarnu pomoć pri Evropskoj komisije Kristalina Georgieva, posjetili su grad Varna, gdje su saslušali probleme građana.
XS
SM
MD
LG