Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv direktora SIPA


Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu kojom se optuženi Goran Zubac tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi, prilikom građanskih protesta u BIH u februaru.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega pričinjena imovinska štete koja prelazi iznos od 10.000,00 KM, saopšteno je iz Suda BiH.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu odgovraće zbog toga što "za vrijeme demonstracija kojim su zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

Ukoliko bude proglašen krivim, Zubcu prijeti kazna od jedne do deset godine zatvora, a istraga o nesvajesnom radu u službi trajala je tri i po mjeseca.
XS
SM
MD
LG