Dostupni linkovi

Vijeće Evrope o izboru generalnog sekretara


U Strazburu danas počinje redovno ljetnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope na kojem je predviđen izbor generalnog sekretara Savjeta Evrope, kao i izbor sudija u Evropski sud za ljudska prava.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope će tokom zasjedanja razmotriti izvještaje posmatračkih misija za predsjedničke i parlamentarne izbore u Makedoniji, kao i za prijevremene predsjedničke izbore u Ukrajini, saopšteno je iz parlamenta BiH.

U debatnom dijelu zasjedanja biće raspravljano o pitanjima ilegalnih imigranata iz država južnog Mediterana, kao i o integraciji imigranata u evropsko društvo.

Predviđena je i rasprava o krivičnom zakonodavstvu prilagođenom maloljetnicima, o identitetima i različitostima u multikulturalnim društvima, o izazovima sa kojima se suočava evropska administracija, te institucija Razvojne banke Savjeta Evrope.

Dio rasprave biće posvećen suočavanju sa izazovima EU, te parlamentarnom doprinosu rješavanju sukoba u zapadnoj Sahari.

Dnevnim redom zasjedanja predviđena je i rasprava o nasilju u medijima i kroz medije, kao i o efektima reforme provedene u samoj Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U srijedu, 25. juna, u Strazburu će biti održana i svečana ceremonija kojom će biti obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope učestvovaće u radu redovnog ljetnjeg zasjedanja, koje će trajati do 27. juna.
XS
SM
MD
LG