Dostupni linkovi

Ministri EU danas o Ukrajini


Šefovi diplomatija zemalja članica EU okupiće se danas na dvodnevnom zasedanju u Luksemburgu, a glavna tema sastanka opet će biti odnosi sa Ukrajinom i Rusijom.
Iz Brisela je najavljeno da će tokom prvog dana sastanka ministarskog saveta u razgovorima učestvovati novoizabrani ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin koji će evropske kolege informisati o razvoju dogadjaja u toj zemlji.

Evropska unija je prekjuče snažno podržala plan ukrajinskog predsednika Pavla Porošenka o mirnom okončanju krize, ali su ga proruske snage na jugoistoku Ukrajine odbacile.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je podržao mirovni plan premda je Kremlj saopštio da će pažljivo analizirati tekst o prekidu vatre, koji, kako smatrju više liči na ultimatum pobunjenicima na jugoistoku. Putin je pozvao sve zavadjene strane da zaustave ispoljavanje neprijateljstva i započnu pregovore, dodaje se u saopštenju.

Uprkos tvrdom stavu Moskve, koju je NATO prošle nedelje optužio da šalje tenkove i oružje pobunjenicima, diplomatski izvori kažu da nove evropske sankcije Rusiji zasad nisu planirane.

Porošenko će u petak, 27. juna, konačno potpisati trgovinski sporazum sa EU tokom samita evropskih lidera u Briselu.

Pored Ukrajine i Rusije, očekuje se da ministri u ponedeljak i utorak razgovaraju o situaciji u Iraku i Siriji, gde islamski ekstremisti redjaju uspehe na bojnom polju i prete da zauzmu iračku prestonicu.

Jedna od ideja o kojoj će biti reči je slanje nenaoružanih vojnih savetnika u Bagdad, ali većina zapadnih zemalja zasad odbacuje direktnu vojnu intervenciju protiv islamista.
XS
SM
MD
LG