Dostupni linkovi

Netanijahu: SAD da oslabe i Iran


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da bi SAD trebalo da pokušaju da oslabe i Iran i sunitsko-muslimanske pobunjenike koji napreduju ka Bagdadu.
On je pozvao administraciju predsednika Baraka Obame da ne saradjuje s Teheranom kako bi pomogla u stabilizaciji Iraka.

"Ono što možemo videti na Bliskom istoku, trenutno u Iraku i Siriji, snažna je mržnja između radikalnih šiita, u ovom slučaju predvođenih Iranom, i radikalnih sunita predvođenih Al Kaidom i ISIL-om (Islamska država Iraka i Levanta) i drugih", rekao je Netanijahu za TV kanal NBC.

"Sada su obe ove strane neprijatelji SAD. A kad se vaši neprijatelji bore jedni protiv drugih, ne jačajte nijednog od njih. Oslabite ih oba", rekao je izraelski premijer.

Kad je reč o krizi u Iraku, Netanijahu je rekao da bi "najgori ishod koji može da proistekne iz nje, bio da jedna od strana, Iran, istupi sa svojim nuklearnim kapacitetom".

"To bi bila tragična greška. Ona bi zasenila sve ostalo", ocenio je Netanijahu.

Povodom pregovora koje svetske sile vode s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, izraelski premijer je rekao da se nada da se oni neće završiti lošim sporazumom.

"Mislim da ono o čemu međunarodna zajednica razgovara u slučaju Irana je da ste povukli veći deo sankcija i da je Iran zadržao većinu kapaciteta, zaliha, i mogućnosti da proizvede nuklearno oružje. To bi moglo da promeni istoriju. To bi mogla da bude ogromna greška", zaključio je Netanijahu.
XS
SM
MD
LG