Dostupni linkovi

Ban Ki-moon: U Siriji pomoć ne stiže do 4,7 milijuna ljudi


Broj Sirijaca do kojih humanitarne organizacije ne mogu doći porastao je s 3,5 na 4,7 milijuna, ocjenjuje UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon u izvješću koje je jučer predao Vijeću sigurnosti.

U svojem četvrtom izvješću o tom problemu, koje obuhvaća razdoblje od 20. svibnja do 17. lipnja, Ban Ki-moon je zaključio da "nije bilo poboljšanja u pristupu humanitarnih djelatnika ljudima u Siriji kojima je nužna pomoć, napose onima u nepristupačnim područjima".

"Humanitarno stanje se pogoršalo", ističe se u izvješću. Sada je pomoć treba 10,8 milijuna Sirijaca, među kojima je 6,4 milijuna raseljeno, što je porast od 17 posto (ili 1,5 milijuna) u odnosu na prijašnje procjene.

"Broj od 3,5 milijuna koji se dosad spominjao u vezi s ljudima koji žive u problematičnim područjima ili do kojih humanitarni radnici ne mogu doći također je porastao i sada iznosi 4,7 milijuna", piše glavni tajnik UN-a.

Gotovo je 241.000 ljudi još pod opsadom, među njima 196.000 pod opsadom vladinih snaga, napose u palestinskom kampu Yarmuku i u Ghouti blizu Damaska te 45.000 pod opsadom oporbenih skupina u Nubalu i u Zahri.
XS
SM
MD
LG